Există un mit în memoria colectivă a lumii de gătit care spune că spălarea ciupercilor este o idee proastă. Nu este adevarat. În primul rând, ciupercile sunt în mare parte apă. Un pic mai mult nu își va schimba aroma sau textura. În al doilea rând, ciupercile pierd umezeala atunci când sunt expuse la căldură, astfel încât orice apă suplimentară pur și simplu va fi gătită. Asta înseamnă că puteți spăla ciupercile cu o conștiință clară.

Singura mențiune este să spălați ciupercile chiar înainte de a le avea nevoie: ciupercile neîncălțate durează mai mult în frigider.

Ciuperci Button, Portobello și Cremini

Ciupercile obișnuite cumpărate din magazin, cum ar fi butoanele, portobello, cremini și shiitakes ajung adesea cu un mediu în creștere cu miros de turbă, care se agață de șepcile lor. Curățarea fiecărui capac cu o perie drăguță de ciuperci este poate o meditație terapeutică, dar proastă pentru gestionarea timpului. Pentru a accelera lucrurile, eliminați ciupercile (salvați tulpinile pentru umplutură sau bulionii), umpleți un bol mare cu apă și înmuiați ciupercile în el. Rotiți apa în jurul cu mâinile și scurgeți ciupercile deodată. Așezați-le pe un strat dublu de prosoape de vată și tapetați-le la uscat.

Ciuperci Oyster, Maitake și alte ciuperci sălbatice cultivate

Da, termenul „ciuperci sălbatice cultivate” este un oximoron, dar credem că știți ce înseamnă noi. Aceste ciuperci pot fi spălate și ele. Ciupercile de stridie trebuie spălate ca nasturii, deși tind să fie foarte curate. În cazul găinilor cultivate și proaspete din pădure (vândute și sub formă de maitake), fiți blând: Capacele acestei ciuperci sunt foarte delicate (cel puțin în cultivare) și tind să se spargă. Tăiați capetele și înmuiați-le timp de cinci minute. Se scurge și se usucă foarte bine; un filator de salată este perfect pentru a îndepărta umiditatea din bibelouri. Fără salată? Îmbrăcați-le ușor într-un prosop subțire de vată și leagănați-le ca niște mori de vânt. Vă sugerăm să faceți acest lucru în aer liber.

Chanterelles, Morels și alte ciuperci sălbatice

Spre deosebire de găina delicată cultivată din pădure, găina sălbatică este mult mai mare și mai robustă și ar trebui spălată mai agresiv. Puiul sălbatic al pădurii crește la baza copacilor sau pe rădăcinile copacilor de pe pământ și poate fi gresit. Tăiați-le în bucăți și spălați-le agresiv, înainte de uscare.

Chanterelles sunt ciuperci sălbatice de vară, care sunt fie curat, fie acoperite cu duff de podea pădure, în funcție de locul în care au fost colectate. Indiferent dacă le-ați hrănit singur sau le-ați cumpărat (nu pot fi cultivate), verificați cu atenție candelabrele pentru a găsi găuri minuscule la capătul tijei. Dacă nu există, spălați-le urmând pașii de mai sus. Dacă observați pinioane, adăugați sare în apa de spălare: o lingură la patru căni de apă. Swoosh pentru a dizolva sarea și adăugați-vă ciupercile. Înmuiați ciupercile timp de 20 de minute. Apa sărată va evacua orice creaturi minuscule. Scurgeți și repetați. Uscați ciupercile. Această metodă funcționează pentru orice ciupercă hrănită care poate adăposti niște micuți critici, dar aceasta este de obicei doar o problemă în timpul verii.

Pentru a spăla fustele cu textură de fagure, periați mai întâi ciupercile (scuze, excepție!), Apoi spălați-le. Cei mai mulți oameni consideră că este cel mai eficient să tăiați moale pe mijloc (sunt goale în interior) pentru spălare, dar dacă le păstrați intacte, poate fi necesar să schimbați apa și să repetați. Moara de vânt sau trucul cu filet de salată funcționează bine și pentru ei.